Anlægget omdanne cirka 930.000 tons grønt bæredygtigt råmateriale – landbrugs- og industrielt organisk affald – til mere end 41.1 mio. Nm³ vedvarende biogas og mere end 48.000 tons af grøn CO₂ pr. år
Tønder Biogas har været i drift siden december 2022. Byggeriet af den resterende del af anlægget begyndte i sommeren 2023 og forventes afsluttet i 2025.
Tønder Biogas ejes af Copenhagen Infrastructure Partners’ (CIP) Advanced Bioenergy Fund, som har til formål at udvikle og bygge projekter, der producerer grøn biogas og grønne brændstoffer fra organisk affald.
Du kan læse mere på cip.com
Tønder Biogas producerer biogas fra en biomasse, der hovedsageligt består af gylle og anden biomasse fra landmænd i lokalområdet, samt fra industrielt affald fra fødevareindustrien.
Under processen renses gassen til samme kvalitet som naturgas, hvorefter den føres ind i naturgasnettet.
Den afgassede gylle leveres tilbage til landmændene, som bruger den som bæredygtig gødning på markerne.
Biogas er en konkurrencedygtig, levedygtig og bæredygtig energikilde. Biogas fra landbrugsaffald og organisk restaffald er et CO2-neutralt brændstof. Når det erstatter fossile brændstoffer som kul, olie eller naturgas, bidrager det til at reducere drivhusgasudledningen.
Tønder Biogas fjerner effektivt CO2 fra atmosfæren, mens der produceres vedvarende biobrændstoffer.
Tønder Biogas er placeret i en af de danske regioner med den højeste tæthed af landbrugsaffald.
75% af biomassen, der omdannes ved Biogas Tønder, er landbrugsaffald som gylle, husdyrgødning, græs og halm leveret af lokale landmænd og Tønder Kommune, og de resterende 25% er industrielt affald som affald fra fødevare-, farmaceutiske og andre industrier.
For at gøre vores biogas endnu mere klimavenlig og effektiv, har Tønder Biogas installeret et moderne CO₂-fangstanlæg med en årlig kapacitet på cirka 50.000 tons.
Ved hjælp af membranteknologi opgraderer vi den rå biogas, hvor vi adskiller CO₂ fra metan. Metangassen tilføres herefter naturgasnettet og ud til forbrugerne. Efter opgraderingen bliver CO₂ gassen ført ind i vores CO₂-fangstanlæg, hvor den gennemgår en række processer for at blive renset, nedkølet, kondenseret og lagret som flydende CO₂.
CO2 likvefaktionsanlægget sikre et renhedsniveau på over 99%, der gør den biogene CO2 alsidig og velegnet til binding, fødevaregodkendte anvendelser eller til grøn brændstofsproduktion.
Tønder Biogas samarbejder med European Energy omkring den grønne omstilling. Den biogene CO2 som produceres på anlægget transporteres med lastbil til European Energy´s PtX-anlæg i Kassø, som producerer e-metanol, der bl.a. anvendes af Mærsk som grøn brændsel til deres skibe.